Tratamentul canalelor radiculare2018-10-29T12:11:55+00:00

TRATAMENTUL CANALELOR RADICULARE

Tratamentul canalelor radiculare este considerat un act cu rol terapeutic care actioneaza pe baza indepartarii in totalitate a tesutului pulpar dentar coronar si radicular afectat. Actul se finalizeaza cu inchiderea etansata a sistemului endodontic, folosindu-se o obturatie de canal, dupa ce spatiul endodontic a fost conformat.

Intr-un limbaj mai comun, pacientii cunosc acest tratament drept „scoaterea nervului”. Totodata, trebuie mentionat faptul ca in ciuda asteptarilor, acesta nu este sub nicio forma dureros, mai ales datorita faptului ca exista anestezie.

De regula, se foloseste anestezie locala. Aceasta face ca pacientul sa nu simta nicio durere. Desigur, cu exceptia unei foarte mici intepaturi rezultate in urma punctuatiei anestezice. Pe de alta parte, pentru un confort sporit al pacientului, putem evita folosirea acelor, acestea fiind inlocuite cu un gel sau un spray anestezic.

Durata intregii interventii depinde de afectiune. Daca este vorba strict de o inflamatie situata la nivelul pulpei dentare si a canalului radicular, este necesara o singura sedinta care se va finaliza cu obturatia de canal. Insa, daca este vorba de o „infectie” aparuta la nivelul canalului radicular si a osului maxilar, interventia presupune mai multe sedinte.

Sedintele includ aplicarea de pansamente antiseptice. Totodata, trebuie mentionat faptul ca obturatia de canal nu este efectuata imediat, ci este lasata pentru o sedinta separata. Unul dintre efectele care pot rezulta in urma unui asemenea tratament sunt durerile locale, jena in timpul masticatiei, edem. Insa, efectele pot fi controlate cu ajutorul anti analgezicelor uzuale sau a antiinflamatoarelor.

Avand in vedere faptul ca exista persoane reticente, trebuie precizat faptul ca un tratament endodontic corect efectuat se dovedeste rezistent. Exista insa riscul aparitiei unei fracturi verticale, din cauza tesuturilor dure restante prin evolutia cariei. Drept urmare, se recomanda aplicarea de coroane de invelis fizionomice sau metalice.