Lucrari si proteze dentare2018-11-27T09:18:38+00:00

LUCRARI SI PROTEZE DENTARE

Printre ramurile importante ale stomatologiei se numara si protetica dentara. Aceasta se ocupa cu restaurarea morfo-functionala a arcadelor dentare intrerupte prin brese edentate si este cunoscuta adesea de catre pacienti drept „lucrare dentara”. Prin lucrari si proteze dentare, un anumit numar de dinti absenti sunt inlocuiti. Se poate vorbi de doua tipuri de restaurari protetice: fixe sau mobile si mobilizabile.

Avand in vedere faptul ca fiecare pacient este diferit in ceea ce priveste suportul muco-osos, planul de tratament este si el diferit de la un pacient la altul si se pune in aplicare doar dupa o consultatie amanuntita. Consultatia implica de multe ori o radiografie intitiala.

Pentru aceste lucrari se pot folosi coroane de ceramica (portelan) pe suport de zirconiu. Este binecunoscut faptul ca zirconiul este compatibil cu organismul uman, fara a avea efect coroziv. In plus, el este alb, ceea ce determina o estetica perfecta.

Zirconiul se dovedeste rezistent, nefiind conductor termic. Avand in vedere tehnologia moderna de care dispunem, zirconiul este prelucrat computerizat, astfel incat riscul de erori sa fie considerabil redus. In ultima vreme, coroanele de ceramica au inceput sa le inlocuiasca pe cele metalo-ceramice.

Coroanele din ceramica pe suport metalic (Cr-Ni, Cr-Co) sunt in continuare o alegere populara, atat datorita proprietatilor bune, cat si costului ceva mai accesibil. Aceste coroane se caracterizeaza printr-un suport metal integral acoperit de ceramica, fara a aparea diferente intre restaurarea protetica si dintii naturali neafectati. Totodata, pentru un aspect cat mai placut, efectuam diferite „artificii” care ne permit sa obtinem o culoare apropiata de aspectul natural al dintilor.

Coroanele din ceramica pe metale nobile (Au-Pt, Au-Pd) sunt si ele o alegere des intalnita in stomatologia romaneasca. De regula, fatetele din ceramica sunt aplicabile pe dintii situati in partea din fata. Iar acest lucru se datoreaza dorintei pacientilor de a avea un zambet placut. Spre deosebire de coroane, in cazul fatetelor, nu este nevoie de preparatia intregului dinte.

Reconstituirea corono-radiculara (pivotul) este bazata pe un dispozitiv metalic obtinut in laborator. Aceasta se foloseste in cazul in care dintii au parte de distructie mare. Protezele dentare scheletate si acrilice pot fi partiale sau totale. Acestea sunt recomandate in cazul in care arcadele dentare nu mai au decat putini dinti ramasi sau in cazul in care acestea sunt lipsite total de dinti (edentate complet).

Practic, protezele dentare se aplica atunci cand nu mai este posibila restaurarea fixa. Protezele dentare se pot realiza pe gingie sau os (suportul muco-osos), pe dintii restanti, pe implanturi dentare sau chiar pe o combinatie a acestora.