Aparate dentare2018-10-29T09:36:23+00:00

APARATE DENTARE

Aparatele dentare se impart in doua categorii. Prima este reprezentata de aparatele mobile (functionale) si mobilizabile, pe cand a doua este reprezentata de aparatele fixe. Intre cele doua categorii, exista diferente, cea mai importanta fiind faptul ca primele, adica cele mobile pot fi indepartate de catre pacient.

Ba mai mult, ele pot fi chiar activate de pacient. Cele fixe sunt plasate pe fiecare dinte in parte, fiind prinse cu ajutorul unor lianti speciali care se mentin in permanenta in cavitatea bucala. Acest gen de aparate dentare fixe sunt activate, de regula, de catre medic.

Tratamentul ortodontic are rolul de a elimina aspectul inestetic. Totodata, trebuie tinut cont de faptul ca dintii cu inghesuiri sunt destul de greu de ingrijit, in special in ceea ce priveste periajul. Astfel, ei pot fi pierduti, din cauza cariilor si a parodontopatiei.

O intrebare frecventa este cea legata de momentul ideal pentru a incepe purtarea unui aparat dentar. Insa, nu exista o reteta a succesului in acest caz. De regula, un consult de specialitate poate spune daca este sau nu necesara purtarea unui asemenea aparat. In orice caz, cu cat o anomalie este depistata mai devreme, cu atat rata de succes va fi mai mare.

De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca durata unui tratament ortodontic depinde de fiecare situatie in parte.

Aparatele mobile si mobilizabile se aplica inclusiv pe dentitia temporara si mixta, fiind intalnita in cazul persoanelor cu varste intre 3 si 15 ani. Aparatele fixe se aplica dupa ce dintii permanenti au erupt, ceea ce inseamna undeva dupa varsta de 12 ani.